dimarts, 25 de març del 2008

"L'home que desitgi de convèncer sobre la veritat de la seva religió...ho ha de fer amb moderació i amb insinuant suavitat" (Voltaire)



"Si la religió que ensenya és verdadera, no aconseguiran que ho sigui més la còlera i la insolència. Hi ha potser necessitat de posar-se iracunds i furiosos per predicar que l'home ha de ser benigne, benèfic i just, i que ha de complir tots els deures socials? No n'hi ha cap necessitat, perquè tot el món professa aquesta religió. Per què, doncs, heu d'injuriar el nostre germà quan li prediqueu una metafísica misteriosa? Sens dubte perquè el seu bon sentit irrita el vostre amor propi; sou tan orgullosos, que exigiu al nostre germà que sotmeti la seva intel·ligència a la vostra; i l'orgull humiliat produeix la còlera; no dóna cap altre resultat." (Voltaire, 1694-1778: Diccionari filosòfic, 1764)

2 comentaris:

Josep B. ha dit...

Recordo una persona, amb unes idees concretes, que en una reunió, quan una dona que havia dit que ella no creia en Déu i algú va començar l'explicació tendent a convencer-la (convertir-la) el va tallar amb la pregunta "Qué potser necessites que ella cregui?"

Tan de bó tots els que creuen en alguna cosa fossin d'aquest tarannà.

Striper ha dit...

Jo em quedo amb la frase que dui " quien cre que tiene la verdad vive en ella no la predica "