dimecres, 14 de novembre del 2007

No siguis maleducat, rei, que un colpista és un fill de puta, aquí i allà


Ens poden entretenir amb l'anècdota, dels gestos o de les paraules. Ens poden distreure sobre les qüestions importants amb titulars o tertulians que, de grat o per força, tenen amo. Però si alguna cosa hi ha d'interessant en la cimera iberoamericana és aquesta: l'entrada en escena de la plurimodelitat en el discurs alliberador del continent sud-americà, això que volen desqualificar amb la paraula populisme.
Sense prejutjar-ne cap _cal conèixer la història, la realitat, els greuges, les pressions, les intromissions, les conquestes, els avenços, etc, per poder apostar més per un model que per un altre_, la cimera ha posat de manifest el creixement del crit de justícia. Cuba no està sola: Veneçuela, Nicaragua, Bolívia, etc, amb models diferents i en evolució, han posat sobre la taula dels senyors aquell preciós vers de Georg Herwegh (1817-1875): "Pa és llibertat, llibertat pa!" (Himne per a l’Associació General Alemanya de Treballadors).
I aquesta pluralitat de models per començar a caminar lliures del paternalisme trampós de la caritat dels països rics és el que trobo més interessant de tot plegat, conscient, d'altra banda, del cordó sanitari que intenten els Estat Muñits d'Amèrica i els seus socis.
Ara, si els mitjans o la Pilar Rahola em proposen de triar entre maleducacions, no em costa gens i em poso al costat de la maleducació que prové de l'empobriment (no de la pobresa), de la servitud i de l'ofensa i no pas de la que prové del prejudici o de la prepotència.

El conflicto entre el Rey y Chávez tuvo, pues, un precedente en 1996
Aznar y Castro protagonizaron también momentos de tensión en la VI Cumbre Iberoamericana
La corbata
Tras este momento de tensión, Aznar se quitó su corbata azul y se la tendió a Castro, quien a su vez se desprendió de la suya, de color naranja. Intercambiadas las corbatas, Aznar analizó la que había recibido del líder cubano y le dijo: “Sales ganando con el cambio” y “es sólo una corbata, no una soga”.

El papel del PP en el golpe venezolano de 2002, al descubierto

Després de la seva lectura encara entenc menys que la notícia sigui la maleducació d'uns o altres. Ara els qualificatius de "feixista" i "racista" em semblen moderats i benevolents, i fruit d'una terrible bona educació.

1 comentari:

rosa ha dit...

no ho entenc, si les paraules del rei anaven cap a un dictador....i el Aznar és un feixista....no ho entenc .....potser és que sóc curteta.