dilluns, 22 d’octubre del 2007

“La lluna és groga i em xucla el moll dels ossos” (Miquel Martí i Pol)


A Sant Feliu de Torelló, pescallunes.

Anant de camí una nit una colla de joves de Sant Feliu, veieren la lluna retratada a les aigües de la riera, però en lloc de creure que era el seu reflex cregueren que era la lluna mateixa que havia caigut a la riera. Tractaren de pescar-la; però, com que eren pocs, acudiren al poble i tocaren a sometent. El veïnat es va llevar, i amb eines i pales tothom va anar a aquell lloc, on feren grans treballs per tal de pescar-la amb un cove; aquest es va enganxar en unes mates i a força d'estirar trencaren la corda. En caure tots a terra i de cara al cel veieren la lluna al zenit, on cregueren que havia anat a parar per efecte de l'embranzida. Segons es diu, encara creuen que s'hauria ofegat a la riera si no hagués estat pel seu esforç.

Qui sabia de la impossibilitat d'agafar la lluna amb un cove, va provar d'aconseguir-la amb les seves mans. Esmunyadissa com era, tampoc se'n va sortir. Diferentment als pescallunes, però, després de cremar-se les mans, no n'ha sabut mai més res. És clar que als pescallunes els movia el noble objectiu de salvar-la, i no pas de domesticar-la.

4 comentaris:

rosa ha dit...

preciós el poema i preciós el relat.
pescar la lluna en un cove per salvar-la és l'acció més maca,senzilla i honrada que un ésser humà pot desenvolupar.
tu creus que hi ha quelcom que tingui aquesta il.lusió?

neus ha dit...

Permet-me una correcció, jo mateix. Els Pescallunes són els de Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa). Fins i tot, al riu Brugent, en el seu pas per dins el poble hi han fet una escultura d'un nen intentant pescar-la.

La lluna hi és per mirar-la, admirar-la, per regir alguns cicles, per saber quan plantar, sembrar i recollir diuen els pagesos, per... moltes coses, però no pas per agafar-la i/o regalar-la.

Un post molt bonic.

salut!

Josep Manuel López Gifreu (Pep Barbagelata) ha dit...

Gràcies per la precisió, però m'he limitat a reproduir la versió de Joan Amades.
http://www.xtec.es/~evicioso/osona/torello.htm

neus ha dit...

vaja... això pot ser molt interessant... perquè als de St.Feliu de Pagerols no els farà cap gràcia tenir competència jejeje...